Logga in på medlemssidorna!

 

 

 

 

Fotot är från Stjärnjourens sommarläger 2010
Fotot är från Stjärnjourens sommarläger 2010

Ledarrollen kan alla lära sig

Nyheter
Skriv utSkriv ut

Stjärnjouren, Sundbybergs tjejjour, delar med sig av sina bästa ledarskapstips till jourer som vill arbeta utåtriktat.

Jouren har bland annat ordnat öppna tjejkvällar, sommarläger och tjejgrupper på skolor. 2008 skrev man Mötas och Stärkas, strategier och metoder för utåtriktat tjejjoursarbete, ett metodmaterial som snabbt spreds över hela landet till såväl jourer som socialtjänst och kommunal ungdomsverksamhet. Det var uppenbart att det fanns ett behov att utveckla sitt utåtriktade arbete och få inspiration och konkreta verktyg.

I det nya projektet Tjejjoursutbildning i utåtriktad verksamhet finansierat av Ungdomsstyrelsen, kommer Stjärnjouren att erbjuda handledning och utbildning med utgångspunkt i Mötas och Stärkas och jourens egna erfarenheter. Planen är att under ett år utbilda minst 15 tjejjourer runt om i landet. Ida Gulbrandsen, projektledare och den som kommer att resa runt och hålla i utbildningarna, har redan hunnit hålla sitt första pass i Växjö, under Tjejjouren Heras medlemsutbildning.

– Det var verkligen uppskattat, vi pratade mycket om ledarrollen och att våga testa sig fram med utåtriktad verksamhet och lära sig under tiden, berättar Ida.

Ida menar att ”utåtriktat tjejjoursarbete” är sätt att möta tjejer som ännu inte haft anledning att kontakta en tjejjour eller känner till tjejjoursrörelsen. Att stärka snarare än att stötta, genom allt från roliga peppiga aktiviteter till att diskutera tjejernas vardag och de begränsningar som de stöter på,

–Till skillnad från andra ungdomsverksamheter, har tjejjourerna en feministisk förförståelse och kan sätta in tjejernas upplevelser i ett samhälleligt sammanhang och belysa maktstrukturer, säger Ida som också framhåller att utåtriktat arbete är ett bra komplement till det stödjande arbetet och kan föra in mycket energi i organisationen.

En del av Stjärnjourens utåtriktade aktiviteter riktar sig både tjejer och killar och en del bara till tjejer. Många tjejjourer arbetar dock framför allt eller endast separatistiskt med tjejer, något som Ida menar har flera fördelar:

– Vi slipper då mycket av platstagandet som killar gör hela tiden. Tjejerna får möjlighet att prova nya saker och tankar i ett sammanhang där de känner sig trygga och sedda och inte blir avbrutna.

Men hon menar också att det kan finnas nackdelar med att jobba separatistiskt, då det utgår från att alla deltagarna identifierar sig med det ena eller andra könet, har liknande erfarenheter och känner sig trygga i en könsseparatistisk grupp. Vilket inte alltid är fallet.

Det stödjande arbetet, via mail, chatt eller enskilda möten utgör ofta basen i tjejjourernas verksamhet. Då är det de unga tjejerna som söker kontakt, om allt från frågor om kropp och sex till stöd för att lämna en destruktiv relation eller anmäla en våldtäkt. I den utåtriktade verksamheten söker jourerna upp tjejerna på ett annat sätt, och aktiviteterna är inte till för att vara ett stöd för enskilda deltagare. Ledaren för aktiviteten vet således inget om deltagarnas bakgrund och får jobba gruppstärkande och förebyggande, snarare än direkt stödjande.

– Sitter det tjejer där som inte identifierar sig som utsatta eller som inte dragits in i en destruktiv relation hoppas vi att vi kan minska risken att de gör det i framtiden,  menar Ida och belyser därmed en viktig parallell till kvinnojourernas arbete.

Ida Gulbrandsens tips till jourer som vill börja arbeta utåtriktat:
Sätt igång! Börja med det som känns roligt, till exempel att jobba med något visst ämne som är aktuellt och angeläget i jouren. Det kan kräva en del arbete och då är det bra att hitta nåt ni känner er peppade på och som ligger i linje med er övriga verksamhet.

Tveka inte för länge, ni kommer att lära er under arbetets gång. Det här med att ta ansvar för en grupp och leda den kan verka svårare än det är. I vårt samhälle framstår ledarskap som en talang eller något vissa har fallenhet för men andra inte, men det är inte mer än en funktion som alla kan lära sig.

Ida Gulbrandsens tips till dig som vill leda utåtriktad tjejjoursverksamhet
1. Som ledare har du en maktposition och det innebär både ansvar och möjligheter. Därför är det viktigt att du reflekterar kring hur dina egna föreställningar påverkar hur du möter och leder gruppen.

2. Var två, då kan ni ge varandra feedback.

3. Använd kroppen i ditt ledarskap, kroppsspråk är en stor del av kommunikationen.

4. Ha ett förberett upplägg men var flexibel med det. Kommer det upp något gruppen behöver eller vill prata om, ska du kunna möblera om för att fånga upp det och ge det tid.

5. Försök se och känna in gruppen för att kunna möta deltagarna där de är. En stor miss är att komma med tusen saker man vill säga och missa det som är viktigt för gruppen.

Hur kan tjejjourerna ta del av Stjärnjourens utbildningar i utåtriktat tjejjoursarbete?
Alla jourer kommer att få ett erbjudande per mail. Stjärnjouren anpassar utbildningen efter jourens behov, den kan vara fokuserad på ledarrollen, sommarläger, normkritisk pedagogik eller något annat. Allt tjejjouren behöver tillhandahålla är lokal. Utbildningen är kostnadsfri. Maila ida.gulbrandsen(a)stjarnjouren.nu för mer information eller intresseanmälan.

 

ung tjej
Stjärnjouren

Relaterad litteratur

Caroline Engwall
- en skakande svensk historia
2008
Kalla Kulor Förlag
978-91-86067-39-7

Det här är 14-åriga Tessans egen historia. Hon lever ett välanpassat liv i en mellansvensk stad, med mamma, pappa och syskon. I skolan går det bra...

Lise Lindén
Om hur jag blev feminist
2008
Tiden
9789185243914

En "Under det rosa täcket" för tonåringar! Om jämställdhet och orättvisor. Om ilska som drivkraft. Om viktiga samband gömda och glömda i historien...

Fanny Ambjörnsson
Genus, klass och sexualitet bland gymnasieelever
2004
Ordfront Förlag
91-7037-027-3

Unga tjejer har hamnat i fokus. I massmedier avhandlas deras dåliga självförtroende, anorexi, sexliv och språkbruk.Men hur blir man egentligen...